Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό...

Βασικό θέμα αυτή τη χρονική περίοδος το ασφαλιστικό, λογικό πρόβλημα τη στιγμή μεγάλο ποσοστού ανεργίας και βέβαια το ποσοστό των συνταξιούχων καθώς και των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των εργαζομένων-ασφαλισμένων σε μια περίοδο όπου βρισκόμαστε σε ύφεση με μηδέν παραγωγή, εισαγωγή προϊόντων, χωρίς εξαγωγές, με καταστήματα -  επιχειρήσεις κοντά στο λουκέτο ή με απόφαση να μεταβούν σε χώρες του εξωτερικού π.χ Βουλγαρία…
Μέσα σε αυτά, το αστείο είναι ότι ένα ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού  «πετάει» το χρήμα από τις τσέπες του σε χώρους διασκέδασης, π.χ καφέ, κέντρο μουσικής, κ.λ.π… Όλα αυτά τη στιγμή που δίπλα μας υπάρχουν πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που η επιβίωση τους είναι με θυσίες από τους ίδιους και πολλές στερήσεις. Ο Ελληνικός πληθυσμός μειώνεται ενώ παράλληλα πρόσφυγες και μετανάστες πολλαπλασιάζονται. Στο κέντρο της πρωτεύουσας της πατρίδας μας, εργαζόμενοι είναι κατά κύριο λόγο, μετανάστες, νόμιμοι και παράνομοι ενώ ο Έλληνας είναι άνεργος. Μέσα λοιπόν στο ασφαλιστικό είναι εν μέρη λογικό μείωση των συντάξεων μέχρι ο πληθυσμός ο οποίος βρίσκεται σε σύνταξη μειωθεί, ίσως τότε να υπάρξει μια μικρή αύξηση μισθού παράλληλα με μείωση Φ.Π.Α και άλλα θέματα της εφορίας. Οι πιθανότητες αυτό το σχέδιο να πετύχει είναι ελάχιστες, προσωπική μου πρόβλεψη, μείωση ελληνικού πληθυσμού, κυριαρχίας εντός και εκτός των συνόρων μας, ελάχιστη ελληνική παραγωγή με ξεπούλημα περιοχών, κτηρίων, επιχειρήσεων, κ.λ.π σε δυνάμεις του εξωτερικού, καθώς και αλλαγές στη παιδεία – εκπαίδευση κάτι που θα επηρεάσει τις νέες γενιές. Το μόνο στο οποίο ελπίζω είναι ο Έλληνας να ξυπνήσει μέσα από τον βούρκο στον οποίο κοιμάται, να αντιδράσει, να στηρίξει τον συνάνθρωπό του, να σκύψει λίγο το κεφάλι προς την σωστή και έντονη εργασία στο τομέα της παραγωγής και όχι τόσο της διασκέδασης με σωστές αρχές, ήθη και έθιμα μαθαίνοντας την ιστορία μας και τις μάχες που έδωσαν οι Έλληνες πριν από εμάς για εμάς και ίσως έτσι η γενιά μας δώσει στις νέες γενιές ΖΩΗ ανθρώπου και όχι επιβίωση σκλάβου…

Πρώτο Θέμα
Το Ταμείο σκληραίνει την στάση του, αναλαμβάνει τα ηνία της διαπραγμάτευσης και ζητά από την Αθήνα αυστηρότερες ρυθμίσεις, που φτάνουν μέχρι και στην περικοπή των κύριων συντάξεων
Aυστηρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ότι αναλαμβάνει την εποπτεία της εν λόγω μεταρρύθμισης και, μάλιστα, την θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο.

Την ώρα, μάλιστα, που ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, «πανηγυρίζει» ότι έπεισε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ορθότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ εμφανίζεται να μην δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, οι Θεσμοί εκτιμούν ότι η αύξηση των εισφορών είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, και συνεπώς όχι επιθυμητό, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που θεωρητικά θα επιλύσει.

Οι Θεσμοί έχουν μάλιστα ζητήσει και αναμένουν συμπληρωματικά στοιχεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάθε άλλο παρά πλήρες και κοστολογημένο μπορεί να θεωρηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, χωρίς να περικοπούν και κύριες συντάξεις -κάτι όμως που η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.

Πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι το σχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι κοστολογημένο, δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο νούμερα και δεν εξηγείται πως θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ. 

Χαρακτηριστικά, το «Βήμα της Κυριακής» γράφει ότι, ανάμεσα στους Θεσμούς, επικρατεί η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ιδιαιτέρως του Πολ Τόμσεν, ο οποίος φαίνεται πως είναι εκείνος που κινεί τα νήματα και δίνει οδηγίες στην απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο Πολ Τόμσεν, θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το ασφαλιστικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους.


http://www.protothema.gr/politics/article/545239/dd-xilonei-to-asfalistiko-katrougalou-vazei-veto-stin-auxisi-ton-eisforon/